Calander Health Center

Brief

An invited competition for a new health center in Callander. To allow timescales to be reached we teamed up with a Glasgow architects firm. Crichton Wood architects did the scheme design and planning drawings, while the Glasgow firm did Building Warrant and ran job on site.

Design responds to many complex aesthetic, functional and sustainable criteria. Main being two doctor's practices wanted seperate waiting rooms, but one axis. Used existing burn and cranked two wings along burn facing South West views of Ben Ledi. To enter you cross a footbridge over a burn between the two wings.

On the east facade, access stair was expressed to relate to existing approach from main access road to Callander.

The monopitch roof above, housing offices, etc... relates to the pitch of Ben Ledi in the background. As you turn off the main road the west gable is softened with a curved timber volume to help turn corner into the entrance,

Due to restrictions in the budget the original minimal detailing of glass, had to be cut, however both clients and users were very complimentary of the final result.

All rooms in the building are naturally lit and natural ventilation is maximised by use of the stack effect, providing a very popular and sustainable health center.